Un lucru absolut remarcabil – Hank Green. Recenzie

Comment

Lectura

Buna! Astazi revin cu recenzia cartii ,,Un lucru absolut remarcabil”, o carte aparuta de ceva timp si in romana, insa de care m-am ascuns deoarece am crezut ca Sci-fi-ul nu mi s-ar potrivi. Dupa aproape doi ani, mi-am facut curaj sa ies din zona de confort si ma bucur ca am incercat un gen nou.

Intr-o noapte, intorcandu-se de la munca, April May, o tanara de 23 de ani, descopera, din intamplare, o reprezentare de trei metri a unui robot imbracat in armura de samurai pe care il boteaza Carl. Numai ca statui similare se pare ca exista peste tot in lume si intreaga omenire devine, peste noapte, de-a dreptul obsedata sa inteleaga cine sunt, de unde au aparut, cine le-a creat si, mai ales, carui scop slujesc bizarele monumente care seamana prea mult cu puternicii Transformeri ca sa nu faca parte dintr-un plan. Iar April, ca descoperitoare a straniilor Carli, se vede aruncata chiar in mijlocul unei furtuni mediatice, care ii transforma viata, relatiile si felul de a fi.

Un lucru absolut remarcabil este un roman captivant despre ce inseamna sa fii om in epoca internetului, YouTube-ului si a atotputernicelor retele de socializare.

Un lucru absolut remarcabilHank Green. Scurta prezentare

Asa cum am spus, cartea apartine genului Sci-fi, dar este destul de light, fiind potrivit celor care vor sa exploreze acest gen, abordand tema first contact with aliens.

April May, protagonista, descopera o statuie misterioasa in fata casei si isi suna cel mai bun prieten, Andy, care este Youtuber pentru a filma robotul inalt de 3 metri. Dupa inregistrarea unui “interviu” cu statuia pe care o vor numi Carl, cei doi posteaza videoclipul pe youtube. Peste noapte acesta devine viral, April devenind faimoasa. Lucrul mai ciudat este faptul ca peste noapte apar peste tot in lume aceste statui misterioase, iar oamenii sunt confuzi deoarece nu stiu ce parere sa isi formeze despre acesti roboti misteriosi.

In carte sunt abordate doua subiecte in paralel: misterul care il inconjoara pe acest Carl si efectul pe care il poate avea aceasta faima asupra unei persoane obisnuite.

Comentariul despre social media mi s-a parut foarte bine realizat si inca foarte actual. Poate faptul ca autorul este youtuber a adus un plus argumentelor sale.

Stilul de scriere al lui Hank Green este unul unic, destul de sec, care poate nu o sa fie pe placul tuturor, dar marele plus este faptul ca povestea se parcurge extrem de repede, fara sa realizezi cat de repede ajungi la finalul cartii, cand iti vei dori sa citesti mai mult despre acest univers creat.

Cartea este disponibila pe Libris.ro

Daca numele vi se pare cunoscut, Hank Green este fratele lui John Green, cunoscut pentru cartile sale pentru adolescenti, dar si adaptarile sale. Din pacate nu am apucat sa citesc carti si de la John Green, insa am vazut aproape toate adaptarile cartilor sale si nu am fost dezamagita.

Aceasta carte are si o continuare, dar inca nu a fost tradusa si la noi. Dupa ce am avut aceasta experienta cu traducerea, sunt destul de sigura si ca textul in original este la fel de usor de parcurs, asa ca as recomanda sa o incerci si in engleza, chiar daca te intimideaza faptul ca este Sci-fi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *