Crângul de alun de Melissa Albert — Recenzie

Comment

Lectura

Titlul: Crângul de alun

Autor: Melissa Albert

Genul cărții: Fantasy

Numărul de pagini: 360

Editură: Art ( colecția YoungArt)

Crângul de alun – Melissa Albert

Recunosc că am fost tare intrigată de această carte, încă de când am citit titlul, însă, din păcate, povestea nu m-a cucerit atât de tare precum mă așteptam. Crângul de alun este o lectură care poartă amprente de basm, căci acțiunea însăși se ghidează după cele 12 povești redate într-o carte numită ,,Poveștile din Hinterland”. Personajele posedă o gamă variată de puteri care pot fi folosite atât de avantajul binelui, cât și în cel al răului; iar realul se diluează, făcând loc unui tărâm în care totul se poate întâmpla.

Citind această carte, am experimentat o multitudine de stări. Am trecut de la agonie la extaz și viceversa. Precum într-un basm normal, și protagonista acestei cărți, Alice, este supusă unor teste pentru a-și dovedi vrednicia, fapt ce imprimă caracterul de bildungsroman poveștii.

O scurtă prezentare a cărții!

Crângul de alun spune povestea lui Alice, o adolescentă în vârstă de 17 ani, ce și-a petrecut întreaga viață pe drumuri, fugind mereu de un lung lanț de ghinioane ce o urmărește oriunde s-ar duce. Cu toate acestea, în clipa în care mama sa, Ella, se căsătorește cu un bărbat ce o iubește cu adevărat, tânăra fată crede că lungul șir de mutări a luat, în sfârșit, final. Aceste gânduri sunt întărite mai apoi și de o scrisoare în care se află faptul că bunica lui Alice, Althea Proserpine, a decedat.

Althea este o figură cu o importanță majoră în carte, căci se cunoaște faptul că este scriitoarea faimoasa care a scris cartea ,,Poveștile din Hinterland”. Și chiar dacă un basm nu poate deveni niciodată realitate, Alice o să descopere faptul că cele 12 basme scrise de bunica sa nu sunt fictive, ci s-au petrecut cu adevărat, într-un tărâm în care poate să pătrundă doar cu magie.

În momentul în care Hinterlandul îi răpește mama, Alice pornește împreună cu Finch, un bun prieten de-al ei, pe urmele făpturilor supranaturale care îi pot răni  mama. Iar pentru a o salva, Alice trebuie să ajungă la Crângul de alun, locul în care a început totul.

Călătoria celor doi tineri o să fie plină de obstacole, căci Crângul de alun nu face parte din lumea reală, forțe supranaturale urmărindu-i la tot pasul, cu scopul de a-i abate de la principala lor misiune.

Crângul de alun – Părere personală

Am tras de mine pentru a termina cartea mai repede, pentru că nu m-am înțeles deloc cu stilul de scriere al autoarei. După cum am mai spus, cartea spune povestea lui Alice, o tânără ce este nevoită să plece în căutarea mamei sale, dupa ce aceasta este răpită de niște creaturi din basme. Ideea, în sine, este interesantă, însă modul în care a fost scrisă nu a fost deloc pe placul meu.

Au fost destul de multe pasaje narative care nu își aveau rostul (nu influențau cu nimic cursul acțiunii), iar personajele nu au fost atât de bine construite, precum mă așteptam. La un moment dat, m-am plictisit de tot ce se întâmplă în carte, chiar și în momentele mai tensionate, care aveau rolul de a șoca cititorul.

Pe de altă parte, prima jumătate a cărții a fost destul de interesantă și chiar am citit cu drag toate scenele. Au existat și momente în care cărții i-au fost imprimate câteva note horror, care m-au înfricoșat cu adevărat și care mi-au dat frâu liber imaginației.

Cartea este disponibilă pe Libris.ro !

Per total, a fost o lectură lejeră, care nu o să vă consume prea mult emoțional. V-o recomand dacă căutați ceva care se citește ușor. Sunt sigură că povestea lui Alice o să vi se pare destul de intrigantă, căci ideea cărții este una originală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *