Ce are asta de-a face cu mine? – Sacha Batthyany. Recenzie

10 Replies

Lectura

Buna! Astăzi am revenit cu recenzia cărții “Ce are asta de-a face cu mine?”, publicată în colecția Narator a editurii Publica. Aceasta colectie contine povești reale, istorii si memorii,care își propune, înainte de toate, sa dea glas autenticitatii.

Cu cateva saptamani inainte de sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Contesa Margit Thyssen-Batthyany organizeaza un bal la castelul familiei din localitatea austriaca Rechnitz. La miezul noptii, oaspetii pleaca si impusca 180 de evrei care asteapta intr-o gara sa fie transportati in lagar.

Auzind povestea lui Tante Margit, scriitorul german Maxim Biller il intreaba pe Batthyany: „Dar ce au toate acestea de-a face cu tine?”, lucru care il determina pe autor sa inceapa sa caute raspunsuri. Calatoriile sale il poarta prin vechea Ungarie, prin Austria postbelica, prin Elvetia zilelor noastre si prin Gulagul siberian.

Ce are asta de-a face cu mine?Sacha Batthyany. Scurtă prezentare

În ultimul timp am început să integrez si non-fictiune in TBR-ul meu, dar am început cu note carti de tranziție. Mereu am fost fascinată de crime, criminali in serie, iar subtitlul “O crimă din martie 1945” mi-a captat atenția. Cu toate ca este dezbătut și acest subiect, urmărim mai multe mistere pe parcursul cărții.

Mi-a plăcut extrem de mult modul în care este structurată cartea, având extrase din jurnale, dar și povestirea autorului. Acesta recunoaște că nu i-a fost ușor sa descopere adevarul ascuns al familiei, mai ales masacrul celor 180 de evrei.

Pot spune că primele 50 de pagini m-au introdus cam greu in poveste, însă apoi am citit cu sufletul la gură restul paginilor.

Fragmentele din perspectiva unei supraviețuitoare la Auschwitz au fost sfâșietoare , iar trairile autentice nu se pot compara cu o scriere de ficțiune. Chinurile inimaginabile la care au fost supuși prizonierii sunt greu de descris în cuvinte.

În carte poti gasi destule comentarii despre comunisti, nazisti si lagărele de concentrare, niste informatii de cultură generală.

…dar, de cand a venit Putin la putere lucrurile au fost iarăși trecute sub tăcere. Noi nu suntem ca nemtii, noi nu ne analizăm trecutul, nu ne recunoaștem greselile si nici nu ne asumăm vreo vina. La noi se spune: au existat lagăre, a existat gulagul, Stalin a avut si parti mai puțin bune, dar a avut victorii importante si ne-a adus progresul economic. Momentele eroice ale istoriei rusești au prioritate fata de capitolele întunecate.

Pe Libris.ro găsești “Ce are asta de-a face cu mine”, alături de altele de la aceeași editura la o super promoție.

Ma bucur ca am descoperit o carte exact pe gustul meu. Chiar dacă nu a fost exact ceea ce ma asteptam sa fie, m-a uimit in cel mai bun mod posibil.

Cred ca am facut o mica obsesie pentru colecția Narator, deja mi-am adăugat 6 titluri noi pe lista de lectură. Învățare se află în fruntea listei.

Tu ai citit carti din această colecție până acum? Dacă nu, ce parere ai despre această carte?

10 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *