Daca Strada Beale ar putea vorbi – James Baldwin. Recenzie

18 Replies

Lectura

Buna! Astazi am revenit cu recenzia cartii “Daca Strada Beale ar putea vorbi”, o carte care s-a bucurat la sfarsitul anului 2018 de o ecranizare iubita de critici. Publicata in 1974 cartea urmareste o poveste de dragoste din comunitatea afro-americana, dar si suferintele pe care le-au indurat oamenii de culoare intr-o America neprimitoare.

Daca Strada Beale ar putea vorbi este primul roman al lui James Baldwin care abordeaza o poveste de dragoste din comunitatea afro-americana si este singurul sau roman in care naratorul este o femeie. Actiunea este expusa prin ochii lui Tish, o tanara de nouasprezece ani indragostita de Fonny, un tanar care ajunge la inchisoare, din cauza unui sistem profund discriminatoriu. James Baldwin creeaza un caleidoscop emotional de fragilitatea, tandrete, dezamagire, speranta, nedreptate si disperare intr-un roman care a devenit una dintre cele mai apreciate ecranizari ale anului 2018, in regia lui Barry Jenkins. Filmul a primit numeroase nominalizari la Premiile Oscar si la Globurile de Aur. Actrita Regina King a primit atat premiul Academiei, cat si Globul de aur pentru cea mai buna actrita in rol secundar.

Daca Strada Beale ar putea vorbiJames Baldwin. Scurta prezentare

Ajuns în închisoare din cauza etniei sale, Fonny, trebuie sa fie achitat cat mai rapid. La începutul romanului aflam ca Tish, logodnica sa este însărcinată, aceasta vizitându-l pe Fonny la închisoare pentru a-i da vestea cea bună. Aceasta noutate ii va da acestuia forța necesară pentru a supraviețui în închisoare.

Cartea este in principal povestea lui Tish, cuprinzând sacrificiile pe care aceasta le face pentru a-i demonstra nevinovăția logodnicului, dar avem și flashback-uri din trecutul lor împreună.

Este conturat un minunat portret de familie, cu bune si cu rele, o societate închisă la minte, unde afro-americanii sunt priviți ca niște gunoaie.

James Baldwin a proiectat in cartea sa  problematici ale secolului XX,dar care au rămas nerezolvate in prezent(ura rasială încă se practica). Pot spune că autorul m-a convins cu această carte si ma bucur ca editura a scos de curând un nou volum de-al său.

Pe Libris.ro poti gasi toate titlurile autorului, în romana sau engleza.

Deoarece are doar 174 de pagini, finalul nu a fost cel mai bine-conturat element. De aceea as vrea sa vad si ecranizarea sa, care a primit o mulțime de recenzii pozitive.

Fragmente din carte

E un miracol sa-ti dai seama că cineva te iubește.

 

Așadar, recomand cu mare drag Daca Strada Beale ar putea vorbi atât cititorilor de romance, cat si cititorilor de ficțiune, dar care trateaza subiecte actuale.

Recunosc, imi plac cărțile mai scurte, însă mereu am descoperit “cărămizi” care m-au impresionat. Ai recomandări de carti scurte si usor de citit?

 

18 comments

  1. Andraxela

    Si eu am citit-o acum ceva timp si m-a impresionat maniera in care este scrisa! Sunt fana cartilor de acest gen si chiar ma tenteaza sa citesc mai multe scriituri de ale acestui autor. Mi-ai putea recomanda ceva anume?

  2. Simona

    Mi se pare uimitor ca zilnic ma uit dupa noile aparitii literare si cu toate acestea mereu descopar o carte noua. Asa se intampla si cu recomandarea ta!

  3. Elena-Cristina Alexandroaia

    Pare a fi o carte super, o poveste care merita citita. Sper sa mi-o cumpar si eu cand mai termin ce am de citit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *