Inventia lui Morel – Adolfo Bioy Casares. Recenzie

17 Replies

Lectura

Buna! Astazi am revenit cu recenzia cartii “Invenia lui Morel”, reeditata recent de editura Rao. Aceasta carte a aparut in colectia rao clasic, o colectie absolut minunata, numai buna de colectionat. Aceasta a aparut inca din 1940 si este considerata o capodopera care si-a pastrat farmecul de-a lungul timpului. Pana acum nu am mai auzit de ea, dar coperta m-a convins sa-i dau o sansa. Chiar daca este o carte foarte micuta, avand 160 pagini si un scris mare, am intampinat dificultati in lecturarea ei. Dinainte stiam ca o sa fie genul de carte pe care fie o voi iubi, fie o voi detesta. Din pacate, cartea a cazut in ce-a de-a doua categorie.

Povestită de un protagonist al cărui nume nu este spus niciodată,
acțiunea începe cu sosirea acestuia pe o insulă aparent pustie, cu
scopul de a se izola de lume. Circulă un zvon că insula a fost declarată
în carantină din cauza unei boli misterioase. Cu toate acestea, după
primele plimbări, protagonistul se va întâlni cu un grup mare de oameni,
aparent turiști, însă o femeie din acest grup, numită Faustine, îi
atrage atenția personajului principal. Explicația enigmelor este pe cât
de surprinzătoare, pe atât de neașteptată, astfel încât se poate trage
concluzia că ne aflăm în fața unui roman science-fiction de dragoste.

Inventia lui Morel – Adolfo Bioy Casares. Scurta prezentare

Dupa cum am spus, cartea nu a fost exact ceea ce ma asteptam. A fost complexa, avand un strat greu de decodat, un adevarat puzzle. Povestea de suprafata m-a indemnat sa o citesc, insa povestea are mult mai multe elemente care trebuie intelese. Protagonistul nostru, acuzat de crima, ajunge sa se refugieze pe insula pustie. Insa insula este in carantina, iar oamenii de pe ea mor datorita unui virus. Dupa cateva cautari acesta afla ca nu este singur pe insula, intalnind-o pe Faustine, femeia de care se indragosteste. Romanul m-a lasat cu o multime de intrebari, iar dupa prima jumatate mi-am pierdut interesul.

Cred ca prima problema a fost varsta mea. Sunt sigura ca peste cativa ani, aceasta carte o sa fie mult mai usor de inteles pentru mine. Pentru moment, Inventia lui Morel nu m-a impresionat. Ce-i drept, ideea SF de la baza ei este foarte interesanta si as citi cu mare drag un roman despre aceasta insula misterioasa.

Inventia lui Morel se gaseste pe site-ul editurii Rao.

Tu citesti carti clasice? Ce recomandari ai pentru mine?

17 comments

  1. Simona

    Citesc mai rar carti clasice, dar imi place sa mai abordez cate una din cand in cand. N-am mai citit carti de la Rao recent, ar fi o schimbare buna. 😘😘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *