Scrisoarea furata – Edgar Allan Poe. Recenzie

10 Replies

Lectura

Buna! Astazi am revenit cu recenzia cartii “Scrisoarea furata” scrisa de E. A. Poe. Acesta este cunoscut pentru proza scurta inca din secolul XIX, fiind considerat unul dintre cei mai provocatori scriitori. Proza sa combina intr-un mod perfect horror-ul cu SF-ul, alaturandu-se si atmosfera unui roman politist.

Proza lui Edgar Poe constituie marturia cea mai complexa a pozitiei prioritare in declansarea curentelor de innoire a literaturii. Prabusirea Casei Usher si Carabusul de aur sunt doar doua dintre povestirile lui Edgar Allan Poe care au fortat frontierele imaginarului, imbinand teritoriile vietii si ale mortii intr-o sinteza halucinanta, o viziune ce da valoare simbolica unor proiectii bolnave ale lumii reale.

Scrisoarea furataEdgar Allan Poe. Scurta prezentare

Anul trecut am descoperit macabrele povestiri scrise de E. A. Poe si pot spune ca m-au fascinat. Primul contact cu scrisul autorului a fost prin poezia Corbul. Am ascultat cartea audio si am fost fermecata de complexitatea ei, iar traducerea a fost excelenta.

Pisica neagra a fost urmatoarea lectura, iar ea nu s-a lasat mai prejos.

Colectia Scrisoarea furata contine urmatoarele povestiri:

 • Tu esti ucigasul
 • Sistemul doctorului Catran si a profesorului Pana
 • A o mie si doua poveste a Sherezadei
 • Prabusirea casei Usher
 • Crimele din Rue Morgue
 • Misterul lui Marie Roget
 • Scrisoarea furata
 • William Wilson
 • Inima care isi spune taina
 • Carabusul de aur

Modul de scriere al lui Poe este destul de greoi si descriptiv, insa plot twist-urile si esenta povestii transforma povestea in ceva unic.

Din toate titlurile disponibile in aceasta editie mi-au ramas intiparite: Inima care isi spune taina, Prabusirea casei Usher si Tu esti ucigasul.

Tell-Tale Heart(Inima care isi spune taina) a fost si va ramane povestirea mea preferata de la acest autor. In doar 7 pagini a reusit sa creeze o poveste originala si extrem de bine gandita. Am recitit-o pana acum de 3 ori si nu cred ca m-as satura vreodata de ea.

Nu voi sta sa povestesc in detaliu fiecare povestire, altfel ce farmec ar mai avea?

Polirom a publicat o carte care cuprinde aproape toate nuvelele/povestirile lui Edgar Allan Poe si abia astept sa o cumpar. Are peste 700 de pagini, dar fiind vorba de acest autor sunt sigura ca vor merita. O alta editie draguta scoasa de Polirom este cea din colectia Junior, o carte ilustrata. Nu stiu daca textul a fost modificat pentru a putea fi citit de copii, dar coperta arata genial.

Toate aceste editii, dar si editiile in engleza, se gasesc pe Libris.ro

Mie mi-a facut placere sa redescopar scrisul lui E. A. Poe, iar aceasta carte mi-a redat curajul de a mai citi de la el. Daca nu esti inca familiarizat cu el, incearca sa asculti cateva din cartile sale audio de pe youtube, dar doar cele integrale, unele fiind doar rezumate.

Tu citesti horror? Ce parere ai despre clasici?

 

 

10 comments

 1. Aluculesei Brindusa

  Am citit cartea si mi-a placut foarte mult,deci o recomand pentru relaxare si evadare din cotidian!

 2. Mihaela

  Mie imi place genul horror dar nu am citit inca Poe, din aceleasi motive enumerate de tine. Cred ca mai repede as citi varianta pentru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *