Mesagerul de Markus Zusak. Recenzie

12 Replies

Lectura

Buna! Astazi am revenit cu o noua recenzie. Cartea este “Mesagerul”, scris de Markus Zusak, autorul bestsellerului “Hotul de carti”. Despre ultima am scris un articol acum un an si cateva luni pe care il poti citi aici. Hotul de carti nu m-a uimit, deci nu ma gandeam sa ii dau alta sansa autorului, insa de martisor am primit o alta carte scrisa de el si ma bucur ca am avut ocazia sa o citesc. Aceasta mi-a placut mult mai mult, de la stilul de scriere si personaje, pana la invatatura care este transmisa de-a lungul cartii.

Faceţi cunoştinţă cu Ed Kennedy – şofer de taxi, jucător prost de cărţi
şi nepriceput la sex. Locuieşte într-o cocioabă, împarte cafeaua cu
câinele său, Portarul, şi e îngrozitor de îndrăgostit de Audrey. Viaţa
lui este marcată de o rutină paşnică şi de incompetent – asta până când
nimereşte din greşeală în plin jaf bancar. Atunci apare şi şansa lui.
Atunci Ed devine mesagerul. Alege să se implice, îşi face traseul prin
oraş, ajutând sau rănind (când e cazul) până când mai rămâne o singură
întrebare. Cine se află în spatele misiunii lui Ed?

Mesagerul de Markus Zusak. Scurta  prezentare.

Ed, un baiat de 19 ani, sofer de taxi, un baiat pierdut, fara un scop definit in viata, ajunge sa ia parte la un jaf. Insa jefuitorul nu are nicio sansa. Jaful este compromis din momentul in care jefuitorul se pierde si mainile incep sa ii tremure. Ed reuseste sa-l imobilizeze, astfel Ed devine un erou.

Insa totul devine misterios atunci cand Ed primeste un as de romb pe care sunt scrise 3 adrese. La una se afla o fata care mereu pierde competitiile de alergat, la cealalta se afla o batranica al carei iubit a murit in tinerete, iar acum sufera de singuratate si amnezie, ultima adresa este a unei familii in care femeia este batuta constant de sotul ei. Ce au aceste trei adrese in comun? Nevoia de a li se intampla ceva frumos in viata. Ed este mesagerul, el trebuie sa aduca zambetul pe buzele celor apasati de greutatile vietii.

Mi-a placut extrem de mult mesajul transmis si modul in care a integrat cartile de joc in poveste. Primul din cele 5 cazuri a fost complex, insa al treilea mi s-a parut grabit. Pentru mine primele 150 de pagini au fost o surpriza totala, mi-a placut constructia povestii, viata lui Ed, o viata in care multi se pot regasi.

Spre final cartea a fost emotionanta, insa momentul marii dezvaluiri a fost putin cam grabit, cel putin pentru mine.

Fragmente din carte

Daca un tip ca tine poate lua atitudine si poate face tot ce-ai facut tu pentru oamenii aceia, atunci toata lumea poate. Oricine poate trai dincolo de propriile limite.

Uneori, oamenii sunt frumosi.

Nu dupa infatisare.

Nu dupa cuvinte.

Ci dupa ceea ce sunt.

Uite ce e, amice-daca am baut impreuna cateva cesti cu cafea nu inseamna ca ma cunosti. Uneori, nici eu nu ma cunosc.

Asadar, recomand cu mare drag Mesagerul. Cu siguranta vei invata ceva din ea. Multumesc editurii Rao pentru cadou. Cartea este disponibila pe RaoBooks.

Tu ai citit cartile acestui autor? In aprilie va aparea la noi si “Podul de lut” scrisa de Markus Zusak.

12 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *