Printre tonuri cenusii – Ruta Sepetys. Recenzie

9 Replies

Lectura

Buna! Astazi am revenit cu recenzia unei carti foarte dragi mie, Printre tonuri cenusii. Eu am mai citit aceasta carte anul trecut prin martie, dar fiindca anul acesta s-a lansat si filmul(Ashes in the snow) am spus ca trebuie sa o recitesc. Parerile au ramas la fel ca la prima citire, o consider una dintre cele mai bune fictiuni istorice pe care le-am citit si cea mai buna carte a autoarei. Dar hai sa discutam mai pe larg subiectul cartii.

Printre tonuri cenusiiRuta Sepetys.Scurta prezentare

Lituania, iunie 1941: Lina, o adolescenta de cincisprezece ani, fiica de rector universitar, se pregateste sa urmeze din toamna cursurile Scolii de Arte din Vilnius, si asteapta cu nerabdare vacanta de vara de dinainte. Dar, intr-o noapte, bubuituri amenintatoare se aud la usa, iar din acel moment viata ei si a familiei ei se schimba pentru totdeauna.

Politia secreta sovietica, NKVD, ii aresteaza pe Lina, pe mama ei si pe fratiorul ei mai mic. Cei trei sunt evacuati din caminul lor si tarati in vagoane de transportat vite, descoperind curand ca destinatia lor era Siberia.

Despartita de tata, Lina incearca sa strecoare indicii in desenele ei, pe care reuseste sa le expedieze in secret, din mana in mana, sperand sa ajunga in lagarul unde este el incarcerat. In aceasta sfasietoare si tragica poveste, Lina se lupta cu disperare pentru viata ei si a celor apropiati, cu singura arma de care dispune: iubirea. Dar oare iubirea este de ajuns ca s-o tina in viata?

Printre tonuri cenusii este o carte plina de emotie pe care am citit-o cu lacrimi in ochi. O carte despre al doilea razboi mondial, despre traumele prin care am trecut cei din Lituania.

Despre film

Din cate stiu, filmul nu a fost lansat in cinematografe la noi, insa acum este disponibil online. Spre deosebire de carte, filmul a fost grabit si nu a transmis atat de multe sentimente. A respectat plot-ul general al cartii, insa anumite detalii si intorsaturi de situatie au fost schimbate.

Nu pot spune ca nu mi-au placut, insa cartea a fost mult mai induiosatoare. Pot insa sa apreciez locatia in care a fost filmat, de fapt locatiile. Toate au fost alese perfect.

Povestea este spusa prin ochii Linei, o fota de doar cincisprezece ani care este obligata sa isi lase viata in urma si sa se supuna regimului lui Stalin, fiind tratata ca o hoata si tradatoare.

Toate lucrurile prin care trece alaturi de mama si fratele ei, dar si speranta de a-si reintalni tatal sunt de-a dreptul coplesitoare.

Daca te intereseaza fictiunile istorice, poti citi pe Libris cateva pagini din aceasta carte.

V-ati intrebat vreodata cat valoreaza o viata de om? In dimineata aceea, viata fratelui meu a valorat cat un ceas de buzunar.

Daca esti fan al fictiunilor istorice sau nu ai citit pana acum, iti recomand sa incepi cu aceasta. Cu siguranta iti va placea.

Ai citit aceasta carte? Vizionezi filmul inainte sau dupa lecturarea cartii?

9 comments

  1. Corina

    Cartea are un subiect extrem de interesant care pe mine ma atrage. Si daca ai spus Libris, cu siguranta va fi in urmatoarea comanda, pentru ca sunt mega FAN Libris!

  2. Bratu Gabriela

    atata timp cat vorbim de o carte despre razboi, sunt mari sanse sa imi placa. am dezvoltat o pasiune pentru ele in ultima vreme! in general citesc cartea, abia apoi, daca se iveste ocazia, vad filmul

  3. Lamiita Petre

    E o carte care mi-a placut foarte mult. Iti recomand in acelasi gen, Calareul de arama de Paullina Simons, mult mai nteresanta si de asemenea,, O mare de lacrimi, de aceeasi Ruta Sepetys

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *