Solaris de Stanislaw Lem. Recenzie

10 Replies

Lectura

Buna! De data aceasta vreau sa iti vorbesc despre un roman clasic SF. Pentru mine acest gen este destul de nou, iar romanele care se incadreaza aici le pot numara pe degete. Chiar daca genul meu preferat este Young Adult si Fantasy, am zis sa incerc si ceva nou, iar Solaris a fost alegerea mea. Pot spune de pe acum ca ideea a fost geniala, insa fiind un clasic actiunea a fost lungita, dar despre asta vom vorbi in continuare.

Psihologul Kris Kelvin ajunge la enigmatica planeta Solaris ca sa evalueze echipajul angajat sa studieze oceanul care-i acopera suprafata. Totul devine din ce in ce mai straniu cand intruparea fostei sale iubite apare inexplicabil pe nava si readuce la suprafata cele mai dureroase amintiri. Dar nu e singurul, intregul echipaj se confrunta cu aceleasi manifestari ale celor mai ascunse temeri. Cine sau ce creeaza aceste amintiri si proiectii? Incearca Solaris sa comunice cu omenirea?
Romanul este o meditatie consistenta despre cunoastere si misterul sinelui, pornind de la o poveste care fascineaza cititorii de peste cincizeci de ani.

Solaris de  Stanislaw Lem. Scurta povestire.

Dupa cum am spus si mai sus, firul narativ a fost destul de lent, iar spre final am avut impresia ca citesc non-fictiune despre planeta Solaris. Inteleg importanta unor aspecte de genul, insa prea multe nu isi au rostul, cel putin dupa parerea mea.

Cartea este scrisa la persoana I, perspectiva apartinandu-i in totalitate lui Kelvin. Pentru mine, inceputul a fost de nota 10, iar actiunea m-a captat de la inceput. Pe parcurs entuziasmul meu a scazut, insa dupa cum am mai spus, cartea per total mi-a placut si intentionez sa vizionez si adaptarile sale.

Solaris a fost o combinatie placuta intre SF si dragostea fata de persoana iubita, care in aceasta carte a decedat. Personajul nostru principal, Kelvin, ajuns la enigmatica planeta Solaris ajunge sa o vada pe fosta sa iubita Haley. Insa aceasta este doar o farsa a planetei Solaris?

Descoperirea  lui Solaris avusese loc aproape cu o suta de ani inaintea nasterii mele.  Planeta graviteaza in jurul a doi sori: unul rosu, altul albastru. Timp de peste patru decenii, de ea nu s-a apropiat nicio nava.

-Dar tu esti constient de cine esti?

-Dar eu nu vreau, intelegi? Nu vreau sa te sinucizi. Vreau sa fii aici, langa mine, si nu mai am nevoie de nimic altceva.

Pe Libris.ro este valabila oferta de 2+1 gratis la titlurile editurii Nemira.( Cartea face parte din colectia Nautilus a editurii Nemira)

Asadar, recomand Solaris celor care adora Sf-ul, insa nu si celor care nu au incercat acest gen.

Tu citesti carti SF? Care este genul tau preferat?

10 comments

  1. Rokolla

    Romanele Young adult îmi trezesc interesul și mie. Referitor la Solaris cred ca sunt ușor reticenta pentru ca mie îmi plac cărțile care sa ma țină in tensiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *