Despre proteze dentare si clinica Dragus

9 Replies

Uncategorized

Buna! Ieri iti vorbeam despre implanturile dentare, asadar astazi vreau sa iti vorbesc despre protezele dentare. Cele din urma se impart in mai multe categorii, asa ca voi incerca sa ofer o imagine de ansamblu asupra fiecarei categorii.

Proteze dentare fixe

Acestea se impart si ele in alte doua categorii:

  • Proteze dentare provizorii
  • Proteze dentare definitive

Protezele dentare fixe sunt dipozitive medicale care se cimenteaza pe bonturile protetice din cavitatea bucala. Protezele dentare fixe prezinta doua componente si anume prezinta doua coroane dentare de invelis si unul sau mai multe coroane ce formeaza corpul de punte al protezei dentare fixe. Ele pot fi adaptate si ca proteze dentare pe implanturi dentare cu ajutorul chirurgiei dentare.

Corpul de punte este de fapt componenta protezei care reface dintii lipsa din cavitatea bucala. Este preferabil ca acest corp de punte sa nu depaseasca dintii ca numar.

Acestea pot fii realizate din: Structuri metalice si nemetalice.

Proteze dentare mobile

Protezele dentare mobile clasice acrilice prezinta o baza acrilica de culoare roz sau transparenta si o arcada dentara artificiale realizata cu dinti de diverse forme si marimi in corelatie cu tipologia fetei pacientului si cu volumul craniului pacientului.

Aceste proteze dentare sunt doar o solutie temporara, deoarece in timp acestea ii pierd calitatea stabilitatii.

Toate protezele mobile au un mare dezavantaj si anume ca nu sunt stabile in cavitatea bucala si in timp dataorita rezorbtiei osoase isi pierd stabilitatea si mai mult.

Proteza scheletata

Cea din urma este cea mai utilizata, in special cea cu capse, aceasta fiind accesibila ca pret. Capsele sunt din teflon, iar in functie de distribuitor acestea pot avea frictiune mica, medie si ridicata. Proteza scheletata cu capse poate fi realizata si pe implanturi dentare.

Coroane dentare – Utilizari

  • Reconstruirea unui dinte fracturat sau protejarea acestuia
  • Acoperirea unui dinte dupa tratamentul endodontic
  • Pierderi mari de substanta dentara prin eroziune, abraziune, proces carios
  • Repararea unor lucrari vechi facute necorespunzator

Articol optimizat SEO  de Outcave Solutions

9 comments

  1. Lamiita Petre

    Informatii foarte utile. Eu am ceva probleme cu dantura si incerc sa imi fac curaj sa ajung la medic. Nu ca mi-ar fi teama de procedeul in sine, dar , din cauza altor probleme medicale pe care le am ( printre care si un anticoagulant) am putina teama in privinta asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *