La ce trebuie să te aștepți după ce îți pui aparat dentar

14 Replies

Uncategorized

Dacă tocmai ți-ai pus un aparat dentar și te întrebi la ce să te aștepți, în rândurile următoare vei descoperi câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți începi corect drumul către zâmbetul pe care ți-l dorești!

Înainte să pleci din cabinet

În continuare, voi enumera câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi înainte să pleci de la cabinet pentru a te asigura că tratamentul ortodontic este cât mai eficient și confortabil:

 • Verifică arcurile aparatului cu degetele și cu limba – asigură-te că nu lovesc nicăieri și că nu îți provoacă niciun disconfort;
 • Nu strică să verifici încă o dată ce ar trebui să faci între programări, indiferent dacă asta înseamnă purtarea anumitor elemente auxiliare, cum ar fi elasticele ortodontice de cauciuc sau efectuarea de reglaje ale aparatului dentar;
 • Dacă ai întrebări despre igiena orală sau dietă, acum este momentul potrivit în care să le adresezi;
 • Aprovizionează-te cu provizii, apă de gură, elastice și orice alt material de care știi că mai ai nevoie. Nu este bine să rămâi fără astfel de produse între programări!
 • Asigură-te că îți programezi următorul control – acest lucru îți oferă mai multă libertate în a alege ziua și ora la care să revii. Amânarea programărilor poate determina riscul prelungirii tratamentului mai mult decât s-a estimat inițial.

Durerile care însoțesc purtarea aparatului dentar

Nu este neobișnuit să resimți anumite dureri sau inflamări ale dinților la scurt timp după ce ți-ai pus aparatul dentar. Un tratament recomandat pentru aceste simptome este acetaminofenul, întrucât alți analgezici, precum aspirina și ibuprofenul, încetinesc mișcarea dinților.

O doză din acest medicament, administrată în primele zile de după montarea aparatului dentar, ar trebui să fie suficientă pentru ameliorarea durerii.

Dacă durerile persistă, consultă medicul stomatolog pentru recomandări de tratament. În mod obișnuit, ar trebui să observi ameliorări ale disconfortului pe zi ce trece. După cel mult două săptămâni, orice senzație neplăcută provocată de aparat ar trebui să dispară.

Brackeți dezlipiți

Brackeții se pot dezlipi de pe dinți în timpul tratamentului. Acest lucru se poate rezolva cu ușurință, printr-o programare la medicul dentist, care să-i reașeze la locurile lor. Dacă observi o tendință în acest sens, este recomandat să fii un pic mai atent la dietă și la activitățile pe care le întreprinzi.

Ce mâncăruri trebuie să eviți

Vei putea mânca imediat ce părăsești cabinetul. Există, însă, câteva mâncăruri pe care ar trebui să le eviți nu doar în prima zi, ci pe toată durata tratamentului ortodontic. În cea mai mare parte, vei putea distinge singur ce poți și ce nu poți mânca.

Mâncărurile cu o consistență dură, cele lipicioase sau cu conținut ridicat de zahăr ar trebui evitate. Cele dure pot provoca defecțiuni aparatului dentar, iar cele lipicioase se pot prinde între brackeți și arcuri. Conținutul ridicat de zahăr din produsele alimentare reprezintă una dintre principalele cauze ale degradării dinților – deci pot determina apariția unor complicații.

Obiceiurile precum rosul unghiilor sau al pixurilor vor trebui eliminate total din orice eventuală rutină.

Igiena orală

Igiena orală este foarte importantă în general, dar atunci când urmezi un tratament ortodontic este critică. Acest lucru se datorează faptului că periajul dinților devine mult mai complicat, precum și utilizarea aței dentare.

Va fi necesar să achiziționezi instrumente speciale pentru curățarea dinților atunci când ai un aparat dentar. Pentru cel mai bun mod de a le utiliza, apelează la sfatul medicului sau al farmacistului.

14 comments

 1. Mihaela Curea

  Eu am purtat aparat dentar 2 ani, este o durere, mai mult o tensiune in dinti constanta, inveti sa mesteci foarte bine mancarea, uiti cum e sa musti ca sa nu ramana mancarea intre dinti 😀 Pentru mine, pe langa faptul ca am avut o dantura impecabila dupa ce mi-am dat jos aparatul, am ramas cu un obicei sanatos, mestec foarte mult mancarea.

 2. Mihaela

  Eu nu mi-am pus aparat dentar nu pentru ca as avea o dantura perfecta dar nu-mi permit costurile asa ca am renuntat la idee demult, dar am prietene a caror copii le poarta fara nici un fel de probleme, ba chiar mai nou sunt un semn de mandrie.

 3. Mirela Marin

  toate sfaturile pe care le-ai dat sunt utile în cazul în care ai un aparat dentar sau urmează să îl ai.
  Probabil că și medicul stomatolog ar trebui să ni le dea, dar de multe ori o fac prea puțin sau deloc.

 4. paula sosoi

  Stiu ca la inceput e dureros dar efectele pe termn lung nu pot fi egalate. Am vazut o multime de oameni care au avut doar de beneficiat de pe urma aparatului dentar.

 5. Oana Durican

  Desi este foarte inestetic pentru cel care priveste o persoana cu aparat dentar, beneficiile acestuia sunt nemasurate. Din fericire, la mine nu a fost cazul, dar cunosc numeroase persoane care ar fi trebuit sa poarte asa ceva in adolescenta.

 6. Ioana

  O daa… Am avut o cunostinta care si-a pus sparat dentar si care s-a confruntat cu tot ce am citit in acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *