I.R.En. de Sandra Coroian. Recenzie

17 Replies

Lectura

Buna! Dupa cum ai vazut in wrap-up, in luna mai am citit si I.R.En., prima carte pe care am citit-o de la Sandra Coroian. Am pe lista si Aviatoarea, dar si continuarea acestui roman, M.O.O.N.

Dupa cum ati vazut pana acum fantasy este principalul meu gen, iar SF citesc foarte rar, nu ca nu mi-ar placea, doar pentru ca nu am avut ocazia. Ei bine, I.R.En. este un SF extrem de bun, care m-a captivat de la primele pagini cu povestea sa. Am lecturat-o in doar cateva ore, fiind destul de scurta.

Atunci când afli că viața pe care ai trăit-o nu îți aparține, ce ai de gând să faci?
Într-o lume în care oamenii se ghidează după 5 coduri, sunt conduși de 5 Supremi, iar visele sunt interzise, Cehel Ynue, o tânără ce pornește în viață ca fiind un copil prodigy, se zbate să descopere adevărul, încălcând regulile.
Pe parcursul călătoriei sale, Cehel se întâlnește de mai multe ori cu termenul necunoscut I.R.En., care îi obsedează subconștientul și care o împinge spre aflarea adevărului.
O singură lume, fenomene bizare greu de explicat, un Healer și un Mediator care refuză să accepte realitatea oferită de către sistem.
I.R.En., romanul care împinge cititorul să se îndoiască de propria realitate în care trăiește, făcându-l să întoarcă pagină după pagină pentru a afla răspunsul la toate întrebările pe care este constrâns să și le pună.

I.R.En. Scurta recenzie.

 

Dupa cum ai vazut si in sinopsis, in aceasta carte personajele se ghideaza dupa 5 coduri realizate de cei 5 supremi. Cehel Ynue ajunge un Healer, iar fiecare  Healer are la rândul lui un Mediator cu rol de partener în operațiuni. Mediatorul lui Cehel este Jason. În timp ce Healerii sunt în întregime umani, Mediatorii sunt o combinaţie între cyborgi şi oameni.

Am invatat despre cum functioneaza lumea in care traim si in ce fel de iluzie traieste lumea. Mi s-a spus despre I.R.En., dar nu stiu ce inseamna. Din cate am inteles pe atunci si din cate pot deduce acum, I.R.En. este un fel de sistem. Nu stiu ce face. Nu stiu care ii este scopul sau cu ce scop a fost conceput.

La douazeci de ani, Cehel este trimisa in misiune cu Jason, care va incalca unul din cele 5 coduri. Cehel incearca sa nu il denunte pe Mediatorul ei, iar astfel cei doi ajung buni prieteni. Dupa ce vede ca Helen nu respecta codurile, Cehel se apropie si mai mult de Jason, care incepe sa ii povesteasca mai multe lucruri din trecutul sau.

 

Despre coperta nu am mentionat nimic, insa stiu semnificatia ei. Numerele sunt de fapt prima pagina tradusa in cod binar. O ador, iar cea de-a doua este la fel de interesanta.

Asadar, I.R.En. este un SF pe care il recomand cu mare drag. A fost publicat la editura Quantum si se poate gasi aici. Tu ai citit carti SF?

17 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *