Ciulinii Baraganului – Povestire pe scurt

17 Replies

Uncategorized
     Buna ! Astazi am ales sa povestesc Ciulinii Baraganului de Panait Istrati . Sper sa ajute elevii povestirea mea pe scurt.

     Romanul incepe cu descrierea Baraganului. Marin , sotia sa Anica si copilul lor Matache se vor muta in Lateni , bine cunoscut pentru pestele din belsug.
 Cei trei se vor ocupa cu prinderea si curatarea pestelui . Anica cumpara un cal si o caruta si ii trimite pe cei doi sa vanda pestele in alta parte.Acestia reusesc sa vanda o parte din peste , insa calul moare , iar caruta pierde trei roti. Un prieten le da vestea ca Anica a murit infectata dintr-o intepatura de os de peste.
Ei ajung la conacul Duducai . Marin este nevoit sa plece , lasandu-l pe Matache cu prietenul sau Stirbu. Cei doi vor calatorii pana cand Stirbu  isi va gasi fratele , Costache, la o crasma. Costache ii va lua la el acasa , in comuna Trei Sate.
Deoarece a fost un an secetos , taranii se intorc impotriva boierului. Se creeaza astfel o rascoala . Matache si Stirbu scapa din infern . Matache afla ca tatal sau a fost ucis.
Cei doi pleaca in lume , “cu ciulinii dupa ei”.

   Ce parere aveti despre carte? Ma scuzati daca nu a cuprins fiecare detaliu , dar am dorit o povestire pe scurt si la obiect.Care a fost ultima carte pe care ati citit-o?

17 comments

  1. ralu ka

    Desi sunt convinsa ca am citit-o odata, demult, nu-mi aduc aminte nimic din prezentarea ta. Am fost fascinata de scrierile lui Panait Istrati, este descris un univers multicultural plin de cunoastere sociala si umana cum acum astazi nu mai gasesti.

  2. Larisa Mustata

    Ultima carte pe care am citit-o a fost Intrebarile sunt de fapt raspunsuri de Allan Pease. M-ai facut curioasa in privinta acestei carti. Cand voi avea timp o voi citi. E bine ca ai facut o prezentare pe scurt, ne-ai lasat pe noi sa descoperim restul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *